Kategorie
Święta

Żurek wielkanocny w kilku odsłonach

Wielkanoc to zapewne jedyna okazja, żeby spotkać się wspólnie na uroczystym śniadaniu, w tygodniu, kiedy wszyscy się spieszą, każdy ma na inną godzinę do szkoły czy pracy, nie ma czasu na wspólne siadanie przy stole przyodzianym w eleganckie ciuchy. Dlatego też warto wykorzystać ten jeden dzień w roku, aby był on pełen miłości, radości oraz pysznych potraw na stole.

W kilku wariantach

Tradycyjny polski żurek w większości domów robi się z kiełbasą, chrzanem lub szynką. Najczęściej jest on także robiony na zakwasie z butelki, kupionym w sklepie. Pamiętaj jednak, że najlepsze co może być, to własny zakwas. Warto w tym roku zaszaleć i zrobić go samodzielnie. Jest to bardzo proste i szybkie rozwiązanie, a smak niezapomniany. Można także manewrować dodatkami. Doskonale sprawdzi się żurek na białej kiełbasie , z boczkiem, ze śledziem czy pulpecikami. Podstawą w żurku jednak nie jest kiełbasa, a jajko, czyli symbol życia. Ono także nie musi być standardowo ugotowane i wkrojone. Można zrobić smażone jajka w panierce z majonezem czy sosem czosnkowym. Warto jednak jajko do dzielenia się z rodziną zachować w pierwotnej formie, aby kultywować tradycję.

Nie tylko żurek

Zwykle po Śniadaniu Wielkanocnym wszyscy udają się na odpoczynek lub na nabożeństwo. Warto jednak pomyśleć o deserze, kiedy już posiłek się częściowo strawi. Będzie to doskonałe urozmaicenie dla kubków smakowych. Z racji, że jest to dzień świąteczny, warto przygotować placka, babeczki Wielkanocne czy standardową babkę polana czekoladą. Jeśli nie jesteś mistrzem gotowania, to zawsze możesz wykorzystać ciasta kupione w cukierni lub poczęstować wszystkich czekoladowymi pisankami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *