Kategorie
poradnik

Żurek nie tylko na święta

Jesteś panią domu i do twoich obowiązków należy gotowanie obiadu? Jeśli jesteś fanką tego typu zajęć, to na pewno sprawia Ci to przyjemność. Co jednak z tymi, którzy nie przepadają za gotowaniem, a stanie przy garach to wizja niczym z koszmaru? Zamawianie jedzenia dla całej rodziny to dość spory wydatek, więc zwykle taka opcja odpada. Pozostaje więc bycie na tyle kreatywnym, żeby gotowanie nie sprawiało trudności, a dania były smaczne dla każdego członka rodziny.

Pierwsze danie

Aby obiad był syty, warto pomyśleć o systemie dwudaniowym. Zupy najczęściej są zdrowe, smaczne i szybkie, ale też niekoniecznie sycące. Dlatego doskonale sprawdzą się jako pierwsze danie, a na drugie coś sycącego. Jako pierwsze danie można podać zupę pomidorową, ogórkową, jarzynową itp. Są to szybkie dania, których zrobienie ogranicza się do wrzucenia składników do garnka po wcześniejszym pokrojeniu ich. W przypadku robienia obiadu dla dzieci, które nie do końca przepadają za warzywami, można zrobić gęstszą zupę, zblendować i podawać w postaci kremu z grzankami.

A co na drugie danie?

W typowym polskim domu pierwsze danie to rosół z makaronem, a drugie to panierowane schabowe z ziemniakami i buraczkami lub kiszoną kapustą. To jest jednak pomysł na jeden obiad, a co z resztą? Jeśli w domu przeważają mężczyźni, dla których warzywa to trawa, to na drugie doskonale sprawdzą się wszelkie dania z białą kiełbasą (https://morliny.pl/dania-z-biala-kielbasa), boczkiem czy innymi rodzajami mięsa. Możesz ugrilować kiełbasę w piekarniku lub podsmażyć na patelni z cebulą do zapiekanek. W przypadku dzieciaków znacznie lepiej sprawdzą się np.naleśniki, gofry czy racuchy.

Zupa dla prawdziwych mężczyzn

Trzeba jednak liczyć się z tym, że nie każdego mężczyznę da się namówić do zjedzenia zupy warzywnej. Dlatego warto tutaj wykorzystać apetyt na mięsne posiłki i połączyć jedno z drugim. Doskonale sprawdzi się tutaj żurek. Nie musimy się ograniczać tylko do Wielkanocy. Świetnie będzie pasował również jako pierwsze danie na co dzień. Można dodać do niego nie tylko kiełbasę czy chrzan, ale także pokrojony boczek lub schab.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *