Kategorie
poradnik

Sezon na zupę – co podać na obiad?

W lecie ciągle się chce się pić, kiedy upały dają się we znaki. Dlatego też o tej porze roku dużo pijemy płynów, jemy owoców i wszystkiego, co nawadnia. Kiedy jednak kończy się ciepło i na zewnątrz jest plucha, mróz, śnieg i zimno, to potrzebujemy więcej pożywienia, które nas będzie rozgrzewać. Dlatego coraz częściej sięgamy po gorące dania i zupy. Jaką z zup warto wybrać na obiad, aby zaspokoić zarówno smakowe wymagania, jak i doskonale rozgrzać od środka? Zupy królujące w polskich domach to pomidorowa, żurek, barszcz, ogórkowa, jarzynowa itp. Jaką podać u siebie?

Mężczyzna kontra mięso

Zupy są zdrowe, pożywne, świetnie rozgrzewają oraz doskonale smakują. Jednak nie każdy ma taką opinię. Jeśli masz w domu mężczyznę, który nie wyobraża sobie dania bez mięsa, to porzuć zupki dyniowe, marchewkowe czy ogórkowe. Takim delikwentom warto przygotować zupę typu flaczki, rosół, gulaszowa czy grochówkę oraz wszystkie zupy, gdzie króluje kiełbasa śląska morliny lub innego rodzaju mięsa. Panowie lubią się najeść do syta obiadem, aby mieć siłę do pracy, szczególnie jeśli jest ona fizyczna. Dlatego tez nie przepadają za lekkostrawnymi posiłkami, chyba że po takim, będzie konkretne danie z mięsem.

Zupa krem dla dzieci

Jednak oprócz męża, wymagani stawiają także dzieci. One nie wymagają jednak zawartości mięsa, ale za to musi być kolorowo i magicznie. No i przede wszystkim smacznie. Dzieci lubią dania, które ładnie wyglądają i pachną. Dlatego, jeśli chcesz przemycić nieco warzyw do obiadu, za którymi maluchy nie przepadają, to z pomocą przychodzi blender. Robimy z niego zupę krem i doprawiamy. Takie danie doskonale smakuje z grzankami na maśle, które dzieci kochają. Jeśli chcesz sprawić dzieciom frajdę, to możesz poszczególne warzywa zmiksować osobno, tak, aby powstały kolorowe zupy, które na talerzach dzieci zostaną połączone w jedną, kolorową zupę. Jeśli jest to np. Zupa kalafiorowa, która z reguły ma jednokolorowe warzywa, to możesz ją zmiksować, podzielić na miseczki i zabarwić je kolejno: czerwoną papryką i kurkumą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *