Kategorie
poradnik przepisy/dania

Przyjęcie grillowe – jakie dania podać?

Czas letni, kiedy zaczyna być na tyle ciepło, ze nie trzeba się już opatulać ubraniami, to nie tylko świetna okazja na wszelkie rozrywki na dworze, ale także do urządzenia grilla. Urządzenia grilla to doskonały pomysł na spotkanie rodzinne, z przyjaciółmi czy znajomymi.

Najprostsze tego typu wydarzenia urządza się z udziałem kiełbasy, która się nacina i układa na ruszcie. Nie każdy jednak lubi taki typ przysmaków. Inni także preferują bardziej rozbudowane menu na grilla. Co więc podać, aby wszystkim smakowało i nikt nie odszedł głodny od stołu? Tutaj przede wszystkim liczy się różnorodność i pomysłowość.

Mięso i szaszłyki

Jeśli kolacja z kiełbasy nie zaspokaja gust każdego z gości, warto pomyśleć o innych rodzajach mięs oraz odmiennych kompozycjach. Bardzo lubiana jest karkówka z grilla. Jest soczysta w środku, a chrupiąca z zewnątrz. Potrzebuje ona nieco więcej czasu od standardowej kiełbasy, ale warto poczekać. Dla tych, którzy lubią się nieco pobrudzić przy jedzeniu i je “zdobyć” spomiędzy kości, sprawdzą się skrzydełka z kurczaka czy indyka. Warto pomyśleć także o tych, którzy lubią różnorodność. Dlatego dobrze jest przygotować szaszłyki. Można je zrobić z praktycznie każdych warzyw i mięsa. Doskonale będzie komponować się oraz smakować papryka, cukinia, cebula oraz pomidorki koktajlowe przekładane kawałkami mięsa.

Dla każdego coś dobrego

Żeby mięso oraz warzywa były bardziej aromatyczne, warto na noc moczyć je w marynacie, składającej się z przypraw i oleju. Dla dzieci można zrobić burgery. Sprawdzi się tutaj mięso na kotlety, które następnie wrzucamy na grilla. Usmażone kładziemy na bułce z sałatą, na to pomidor, ogórek kiszony oraz sosy i ketchup. Dzieciaki będą zachwycone takim daniem, a na pewno nie pogardza nim także dorośli.

Coś dla wegetarian

Dzisiaj weganie to coraz szersza grupa, dlatego warto popytać także czy wśród gości nie ma takich osób. Jakie dania sprawdzą się w takich preferencjach smakowych? Najlepszym pomysłem jest zrobienie po prostu grillowanych warzyw jak ziemniaki, marchew, papryka, cebula, cukinia itp. Można także z takich warzyw zrobić szaszłyki. Na pewno skuszą się na nie nie tylko ci, którzy nie jedzą mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *