Kategorie
poradnik przepisy/dania

Niedzielny obiad – jakie dania przygotować?

Przygotowanie obiadu dla całe wygłodniałej rodzinki, to nie lada wyzwanie dla każdej Pani Domu. Jeśli mieszkają w domu tylko dorośli, którzy generalnie nie przywiązują wagi do tego, co wkładają do ust i danie ma być tylko smaczne, to nie jest tak źle. Kiedy jednak w domu sa dzieci, które nie wszystko lubią, a już na pewno nie warzywa, to gospodyni ma nie lada wyzwanie. Co więcej, dzieci lubią, jak danie nie tylko jest kolorowe, ale też ładnie pachnie i zawiera jak najmniej wszelkich zdrowych składników, jak chociażby zielenina.

Przyszło nam żyć w czasach, gdzie królują różnego rodzaju diety, które są szczególnie lubiane przez nastolatki. Co więc przyrządzić, kiedy dzieci chcą na kolorowo, starsze pociechy na paleo lub wege, a mąż chce jeść tylko mięso? Rodzina potrafi dać naprawdę w kość, ale wszystko da się opanować.

Na tygodniu – prosto i szybko

Obiad na tygodniu to zwykle kompozycja łatwych składników połączonych w jedno danie. Zasada jest prosta: kto głodny – je. Ci, którzy nie mają ochoty, nie burczy im w brzuchu, czy nie podoba się, co pływa w garnku, oddalają się w głąb budynku w poszukiwaniu lepszej strawy. Zwykle jednak większość powraca do garnka i zjada, bo są zwyczajnie głodni.

Wyjątkowy niedzielny obiad

Niedziela jednak to dzień wyjątkowy. Można pospać dłużej, nikt nie jest głodny, ani zmęczony po pracy, więc danie musi być smaczne, ładne i aromatyczne dla wszystkich domowników.

Smacznie i gustownie

Zwykle na niedzielny obiad w polskim domu można zobaczyć kotleta schabowego, ziemniaki z sosem pieczeniowym i ogórki kiszone. Raz na jakiś czas, warto zmienić menu, aby na stole pojawiło się coś ciekawszego, jak np. zapiekanka z kiełbasą i makaronem (spróbuj ten przepis https://morliny.pl/przepisy/zapiekanka-makaronowa-z-serem-i-kielbasa). Danie szybkie, proste i smaczne, czyli idealne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *