Kategorie
poradnik

Jak zrobić wiejską kiełbasę

Pamiętasz czasy, kiedy babcia przygotowała posiłki, które pachniały niesamowicie, a smaku nie da się porównać z niczym innym? Gdzie tkwi tajemnica doskonałej kuchni naszych babć? Oczywiście w składnikach, które pochodziły z domowych upraw, hodowli oraz były najlepszej jakości. Pamiętasz smak gotowanej domowej jaglanki?

Trudno jest znaleźć dzisiaj w sklepie tak doskonałej jakości kasze. To samo tyczy się pozostałych produktów. Nie jest to niemożliwe, ale trzeba znać producentów, ich produkty oraz bardzo dużo przetestować.

Niepowtarzalny smak i aromat

Na pewno najlepiej pamiętasz smak domowego mięsa, które znacznie przewyższa te, które można dziś kupić. Jak stworzyć tak doskonałą kiełbasę wiejską z czasów młodości? Najlepiej przygotować ją samodzielnie. Na przygotowanie własnej kiełbasy trzeba tylko mięso, boczek, sól, wodę, przyprawy oraz jelita wieprzowe. Jeśli kupujesz jelita w sklepie, pamiętaj, aby wypłukać je z soli, ponieważ są one w niej składowane. Najlepiej namoczyć je na pół godziny. Do Zrobienia kiełbasy potrzebna będzie maszynka, najlepiej ręczna. Jeśli marzy Ci się szybkie danie z kiełbasą domową i nie masz ochoty przygotowywać jej samodzielnie, to możesz składniki zanieść do rzeźnika, który zajmuję się produkcją kiełbas.

Dania z domową kiełbasą

Kiedy masz już aromatyczną wiejską kiełbasę, czas na jej wykorzystanie w kuchni. Doskonale sprawdzi się do przeróżnych dań typu kapuśniak, leczo czy chili con carne. Domowa kiełbasa nada wspaniałego smaku i aromatu nawet najprostszym daniom. Można ją również wrzucić na patelnie i podawać do obiadu z jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *