Kategorie
poradnik Święta

Jak nie zwariować z przygotowaniami na święta?

Każde święta to nie tylko radość spędzania czasu z bliskimi i odpoczynek. Niestety jest to także czas, kiedy czeka nas mnóstwo pracy, stresu i nerwów. Z każdych świąt marketing robi wydarzenie, które wiąże się z ogromnymi wydatkami, tygodniami przygotowań oraz ogromną presją, bo przecież biszkopt musi być idealny, żurek nie może być zbyt kwaśny, a z szafek zniknąć ma wszelki kurz.

Co więcej, trzeba pamiętać o stosach prezentów, upominków i najlepszych strojach. dlatego wszelkie święta kończą się tak, że panie domu padają na twarz ze zmęczenia i nawet nie mają czasu na to, aby nacieszyć się świąteczną atmosferą.

Nie daj się zwariować

Co więc zrobić, aby w pełni przeżyć czas Wielkanocy? Przede wszystkim nie dać się zwariować ani wciągnąć w wyścig szczurów w sklepach. pamiętaj, że święta to czas, kiedy warto spędzić dłuższy okres z rodziną, pośmiać się, porozmawiać i odpocząć od codzienności. Nie musisz robić wszystkiego na raz, mieć dziesięciu rodzajów placków i całego stołu dań. Większość produktów po świętach i tak ląduje w koszu, ponieważ nikt nie jest w stanie tego przejeść. Dlatego odpuść. Posprzątaj kilka dni wcześniej, abyś nie musiała robić wszystkiego na raz. Wybierz proste, ale smaczne dania i desery, które nie pochłonął całego twojego czasu lub po prostu zamów gotowe placki.

Świąteczne dania dla każdego

Tak jak placki można zamówić w cukierni, tak z tradycyjnymi daniami jest już większy problem i jeśli lubisz domową kuchnię, to lepiej wykonać je samodzielnie. Podstawą na świętach wielkanocnych są jajka, żurek, biała kiełbasa wielkanocna, pieczony schab itp. z tych produktów oraz dostępnych w sklepach, można wyczarować wspaniałe dania, których przygotowanie nie zajmie całego dnia. Doskonale sprawdzi się tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, jajka nadziewane łososiem, roladki z szynki czy prosta sałatka i pieczony schab ze śliwką. Można także wykorzystać staropolskie przepisy i nieco poszaleć podając świąteczny żurek nie w garnku, ale w chlebie. Będzie to doskonała odmiana, a wrażenia smakowe pozostaną w pamięci na długo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *