Kategorie
poradnik przepisy/dania

Dania grillowe – co przygotować na wieczór przy ogniu?

Kiedy tylko zaczyna robić się ciepło, wszyscy wyciągają na podwórko grille z piwnicy i oficjalnie otwierają sezon grillowy. Ciepłe weekendowe wieczory to doskonały czas na spędzenie czasu w gronie przyjaciół czy rodziny ze smacznym jedzeniem. jednak , aby taka impreza była udana, najpierw trzeba ją dobrze zaplanować pod względem kulinarnym. Warto zastanowić się co wrzucimy na ruszt, aby każdemu smakowało i nikt nie był zawiedziony.

Szybko i smacznie

Uważa się, że najlepsze są danie tradycyjne, które wszystkim smakują. Dlatego warto przemyśleć jakie dania z białą kiełbasą można przygotować lub po prostu zaopatrzyć się w kiełbasę grillową. Dla wielbicieli tłustej strawy dobrze jest przygotować karkówkę. Jednak podawanie samej karkówki to nie jest dobry pomysł. Przydadzą się do niej grillowane warzywa lub sałatka, które nie tylko dopełnia smaku, ale także będą się doskonale prezentować na talerzu. Dla tych, którzy preferują standardowe grillowe potrawy, dobrze jest mieć musztardę i ketchup. Może to banalne, ale taki posiłek najszybciej jest zjadany – szczególnie przez dzieci.

Elegancko i wytrawnie

A co z tymi, którzy nie lubią zwykłej “kiełbachy z musztardą”? Jest to doskonała okazja, aby wypróbować coś innego. Możesz zrobić pierś z kurczaka lub indyka marynowaną w winie z przyprawami i podać z warzywami z grilla, lub sałatką feta. Świetnym pomysłem są także krewetki – szczególnie jeśli nie było okazji ich wcześniej spróbować. Najlepiej oczywiście smakują przygotowane w marynacie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *